Reciclarea la rece cu bitum spumat – o formulă inovatoare
Related Articles
Tehnologiile de economisire a resurselor sunt mai căutate ca oricând. Procesul de reciclare la rece de la Wirtgen și-a dovedit calitățile de-a lungul timpului și se adresează deja cerințelor viitoare. Drumurile care sunt supuse traficului continuu și intens prezintă adesea semne de deteriorare care se extind până la straturile de bază. Pentru a elimina aceste daune, întregul drum necesită o reabilitare structurală. Reutilizarea completă a materialului frezat, precum și tratamentul eficient din punct de vedere al costurilor fac reciclarea la rece cu bitum spumat (un proces inovator și decisiv, dezvoltat de către Wirtgen în ultimii 30 de ani) ecologică și economică.
Reabilitarea drumurilor de asfalt
Reciclarea rece cu bitum spumat (emulsie bituminoasă) ca agent de legătură (liant) este un proces consacrat la nivel global, care atrage un interes crescând din partea autorităților de construcții a drumurilor și a companiilor pentru reabilitarea drumurilor. Permite pavarea straturilor de bază flexibile și durabile. Ca parte a structurii drumului, acestea formează fundația perfectă pentru suprafața finală, mai subțire a asfaltului. Tehnologia de ultimă oră este utilizată pentru a produce bitum spumat din bitum normal, încălzit la aproximativ 175 °C. Prin metoda in-situ, se adaugă o cantitate exactă de liant la agregatul mineral din reciclatorul la rece Wirtgen 2200 CR sau 3800 CR sau din stabilizatorul de sol din seria WR, utilizând sisteme de injecție controlate prin microprocesor. Prin urmare, proiectul poate fi realizat din mers.
Procesul de reciclare la rece și-a demonstrat avantajele în întreaga lume. În practică, există două metode diferite: o abordare in-situ, utilizându-se reciclatoare la rece Wirtgen cu roți sau șenile, și metoda in-plant, folosind stația mobilă de producere a mixturilor asfaltice la rece Wirtgen KMA 200i. Metodele permit reciclarea unui număr mare de materiale, precum asfalt frezat, asfalt sfărâmat sau material nou. Domeniul de aplicabilitate al bitumului spumant este variat, acesta putând rezista la sarcini foarte mari de trafic.
Pentru a obține astfel de rezultate, trebuie efectuate teste preliminare extinse pe întreaga structură de drum, iar amestecul produs cu bitum spumat trebuie să treacă printr-un test riguros. Wirtgen furnizează echipamentele potrivite pentru aceste aplicatii, iar clienții pot utiliza în orice moment gama completă de servicii de consultanță. De exemplu, experții și inginerii Wirtgen oferă suport și consultanță la fața locului pentru proiectele clienților. De asemenea, programul de formare Wirtgen oferă know-how-ul necesar în aplicații de reciclare la rece.
Echipamente auxiliare de reciclare la rece
Compactorul de laborator WLV 1
Wirtgen a dezvoltat noul compactor de laborator WLV 1 pentru producerea de eșantioane de testare. Dezvoltat special pentru aplicațiile de reciclare la rece, procesul de compactare permite producerea de mostre mari de testare pentru efectuarea testelor triaxiale, precum și a probelor mici de testare, pentru testarea indirectă a elasticității.
Malaxorul de laborator WLM 30
Acesta definește cea mai bună compoziție de amestec și produce în mod fiabil diferite formule de amestec într-un timp foarte scurt. WLM 30 are o capacitate de amestec de 30 kg de material, iar turația malaxorului și timpul de amestec sunt variabile.
Unitatea de laborator pentru spumă de bitum WLB 10 S
Calitatea bitumului spumat poate fi definită cu precizie în teste preliminare în instalația mobilă de spumă de bitum WLB 10 S, chiar înainte de începerea construcției. Prin operarea sa simplă, parametrii precum volumul apei, presiunea și temperatura pot fi modificați.
Ce este bitumul spumat și cum se produce?
Bitumul spumat este produs prin injectarea de mici cantități de apă rece și aer în bitum fierbinte la presiune înaltă, în camera de expansiune. Apa se evaporă și face ca spuma de bitum să-și extindă rapid volumul original de până la 15 – 20 de ori. Spuma este apoi injectată într-un malaxor prin duze și amestecată optim în materialele de construcție reci și umede. Calitatea bitumului spumat este în primul rând descrisă în termenii parametrilor “raportul de expansiune” și “timpul de înjumătățire”. Cu cât raportul de expansiune și timpul de înjumătățire sunt mai mari, cu atât mai ușor poate fi procesat bitumul spumat.
– Expansiunea este raportul între volumul maxim atins în stare spumată și volumul în stare nespumată a bitumului.
– Timpul de înjumătățire al valorii este timpul (în secunde) în care spuma pierde jumătate din volumul inițial.
– Prin proprietățile sale de liant în masa de reciclat, bitumul spumat realizează: peliculizarea agregatelor și anrobarea (amestecarea materialului granular cu un liant) acestora în faza premergătoare legării lor; menținerea adezivității sub acțiunea factorilor deformatori, în prezența apei.