Lansare de carte: o monografie ce abordează importanța utilajelor de ridicat, manipulat și transportat în construcții
Related Articles
La Editura MatrixRom din București este în curs de apariție monografia „Utilaje de ridicat, manipulat și transportat pentru construcții, montaj industrial și căi de comunicații în transporturi. Elemente de calcul și tehnologii de lucru, la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI”. Elaborată în 3 volume, lucrarea apare la cererea mediului de afaceri din construcții și a firmelor de import de utilaje pentru construcții.
Lucrarea conține elemente de calcul și tehnologii de lucru legate de folosirea instalațiilor de ridicat, manipulat și transportat în construcții, montaj industrial, și construcția căilor de comunicații în transporturi, ea fiind utilă în pregătirea studenților din facultățile cu profil mecanic, dar și a specialiștilor care lucrează pe șantierele de construcții.
Scopul urmărit este acela de a sublinia importanța cursurilor care, de-a lungul timpului, au contribuit la formarea specialiștilor, a inginerilor mecanici de utilaje de constructii ai Facultății de Utilaj Tehnologic, din perioada respectivă și până în prezent.
Autorii lucrării sunt prof. univ. Laurențiu Sârbu, conf. univ. Anton Davidescu, de la Facultatea de Utilaj Tehnologic, și dr. ing. Marian Neamțu, de la colectivul de Acționări Hidraulice din cadrul Facultății de Utilaj Tehnologic.
Volumul I este intitulat „Bazele construcției mașinii. Calculul mecanismelor și alegerea macaralelor”, al cărui autor este prof. univ. Laurențiu Sârbu. Acest prim volum cuprinde 8 capitole și 3 anexe (551 pag.);
Volumul II, intitulat ”Macarale. Elemente de construcție, montare, funcționare, calcul”, îi are ca autori pe prof. univ. Laurențiu Sârbu și conf. univ. Marian Neamțu. Acesta cuprinde 7 capitole și 6 anexe (în total 590 pag.), care conțin elemente de construcție, montare, funcționare și calcul pentru principalele tipuri de macarale folosite în construcții, la lucrări de montaj industrial sau construcția și exploatarea căilor de comunicații.
Volumul III, sub denumirea „Construcții metalice și tehnologii de execuție a lucrărilor de construcții în transporturi”, îi are ca autori pe prof. univ. Laurențiu Sârbu și dr. ing. Anton Davidescu (628 pag.). Ultima parte a lucrării conține elemente de calcul pentru utilajele proiectate la rezistența admisibilă sau la stări limită, acest volum adresându-se specialiștilor în domeniul utilajlor tehnologice pentru construcții.
Conținutul lucrării, împreună cu anexele sale și cu recomandările de calcul încluse în standardele menționate, reprezintă elemente necesare care permit o mai bună aprofundare a cunoștințelor legate de proiectarea construcțiilor utilajelor de ridicat și transportat în construcții. Lucrarea conține și o Sinteză a lucrărilor publicate, cu privire la tematica meționată în domeniul utilajelor pentru construcții.