Eficiența și versatilitatea puse laolaltă pe utilaje forestiere de mici dimensiuni

MEq
By MEq December 19, 2019 23:46

Eficiența și versatilitatea puse laolaltă pe utilaje forestiere de mici dimensiuni

ProSilva este un producător finlandez de utilaje forestiere care combină dimensiunile reduse ale mașinilor sale cu acele caracteristici reflectate de eficiență, versatilitate și fiabilitate, pentru a face față chiar și în cele mai dificile condiții. | Marius IANCU

Operațiunile mecanizate au devenit tot mai frecvente și în lucrările de rărituri, astfel că sunt o provocare pentru constructorii de utilaje în dezvoltarea și designul produselor destinate acestor aplicații. Iar țările nordice se pare că au o afinitate pentru construcția de mașini forestiere. O dovedește și ProSilva, o companie mică din Finlanda, care se adresează business-urilor mici și proprietarilor de suprafețe împădurite.

Istoria ProSilva merge îanpoi până în anii ’80. Compania L ja M Karilainen Ky fabrica utilaje pentru propriul uz, ceea ce în timp a creat o cerere de noi mașini. Dezvoltarea de utilaje a dus ulterior la vânzarea drepturilor de produs către un alt actor din domeniu, în 1987. La scurt timp, în 1998 a fost înființată ProSilva Oyj și astfel a început povestea acestei mărci de utilaje destinate sectorului forestier.

ProSilva a dezvoltat o transmisie specială pentru mașinile sale ce permite diferite opțiuni de roți și utilizarea de șenile. Centrul de greutate coborât face mașinile stabile și îmbunătățește condițiile de lucru ale operatorului. În prezent, producătorul finlandez oferă două modele de harvester (în seria S), unul cu 4 și unul cu 6 roți, și un forwarder (seria F).

Harvesterul cu 4 roți S4
Moștenirea primelor harvestere ÄSSÄ este destul de evidentă în noua serie S. Noul model ProSilva S4 cu 4 roți încorporează aceleași atuuri ca primele utilaje produse, fiind cea mai avansată și eficientă mașină construită în Ruovesi, Finlanda. Harvesterele seriei S sunt echipate în funcție de cerințele clienților – cu diferite tipuri de macarale, capate de procesare și instrumente de măsurare.

Transmisia unică permite capacități excelente off-road (manevrabilitate) și amplasarea foarte eficientă a componentelor pe șasiu. Mentenanța și stabilitatea mașinii sunt de calitate superioară. Centrul de greutate jos permite utilizarea unei macarale mai lungi cu un cap de recoltare mai greu, lucru ajutat suplimentar de autonivelarea șasiului spate, care asigură distribuția corectă a greutății. Puntea spate hidraulică (opțional) cu stabilizare automată îmbunătățește stabilitatea și confortul operării mașinii.

Cabina ergonomică, complet reînnoită, oferă mai mult spațiu, datorită șasiului cu 10 cm mai lat. Spațiul suplimentar împreună cu suspensia hidraulică, stabilizarea automată (înclinare ± 17°) și rotirea automată cu ± 90° garantează o operare la standarde de top. Vizibilitatea optimă se realizează prin reglarea înălțimii cabinei în consecință.

Șasiul a fost reproiectat, fiind cu până la 30% mai puternic în punctele critice. Astfel, permite utilizarea în siguranță a capetelor de recoltare mai mari. Spațiul adăugat (47 cm) între axe permite adăugarea noului sistem hidraulic cu circuit dublu, ce îmbunătățește eficiența și puterea. Noul sistem hidraulic cu circuit dublu permite utilizarea simultană (mai eficientă și mai economică) a capului de recoltare și a macaralei. Opțional este disponibilă o punte spate hidraulică cu stabilizare automată.

Harvesterul cu 6 roți S6
Mai mare înseamnă mai bun – cel puțin atunci când sunt luate în considerare roțile unui utilaj forestier. Transmisia hidrostatică mai sus menționată este utilizată și pe versiunea cu 6 roți S6. Roțile mari de 34” pe boghiu sunt controlate independent, ceea ce înseamnă o flexibilitate remarcabilă și o forță de tracțiune superioră într-o varietate de aplicații forestiere. Roțile permit o suprafață mai mare de contact, fără a utiliza șenile (accesorii ce cresc masa mașinii). De altfel, masa totală mai mică împreună cu viteza corectă de rotație a fiecărei roți minimizează impactul asupra solului și asigură mașinii performanțe bune pe teren moale și sensibil.

Posibilitatea reglării înălțimii cabinei asigură o vizibilitate bună, în ciuda dimensiunilor mari ale roților. Boghiul cu roți mari crește stabilitatea macaralei. Computerul de bord controlează cea mai importantă parte a mașinii, acesta fiind motivul pentru care sistemul de control este ales întotdeauna în funcție capul de recoltat. De asemenea, cotierele și joystick-urile pot fi alese sau personalizate cu unele opțiuni de măsurare oferite de computer. Operațiunile mașinii de bază sunt controlate de un sistem electronic de control IQAN de ultimă generație personalizabil, flexibil și ușor de utilizat.

Cele două harvestere, S4 (15 t) și S6 (18 t) folosesc un motor Cummins B6.7 de 6,7 litri, conform cu standardul de emisii Stage V, ce dezvoltă o putere de 186 kW și un cuplu de 1152 Nm @ 1500 rpm. Sistemul hidraulic controlat electronic are senzor de sarcină. Opțiunile de macarale disponibile în funcție de model sunt: Kesla seriile 13- & 16- cu o deschidere de până la 11 m (pentru S4) și Kesla seriile 16- & 18- cu aceeași deschidere (pentru S6). De asemenea, capetele de recoltare compatibile sunt de la producători precum AFM, Kesla, Keto, Logmax și Waratah.

Forwarderul ProSilva F2
Forwrderul ProSilva F2 este conceput pentru operațiuni forestiere în terenuri moi. Șenilele (900 mm) șasiului spate (de sub zona de încărcare) împiedică utilajul să se afunde în solurile moi, iar suspensia a fost proiectată pentru confort și durabilitate. Patinele șenilelor au fost curbate pentru a preveni deteriorarea solului.

MEq
By MEq December 19, 2019 23:46