Cum tehnologia a transformat industria construcțiilor

MEq
By MEq November 1, 2024 17:23

Cum tehnologia a transformat industria construcțiilor

Cum tehnologia a transformat industria construcțiilorAutomatizarea remodelează industria construcțiilor de azi în multe feluri, inclusiv prin îmbunătățirea siguranței, creșterea eficienței și reducerea provocărilor cauzate de lipsa de forță de muncă. Pe măsură ce vremurile și tehnologiile se schimbă, asistăm la o transformare a șantierului. Trecerea la cloud, folosirea aplicațiilor mobile, pentru a lucra cu informații în timp real, sau integrarea datelor și fluxurilor de lucru partajate cu echipele de șantier sunt doar câteva modalități prin care tehnologia face ca mediile de construcții conectate să devină realitate. | Marius IANCU

Proiectele și procesele de construcții de azi sunt tot mai complexe. Cu cerințe și provocări la tot pasul, dacă nu ții pasul cu datele și fluxurile de lucru în timp real, rezultatul final poate fi nesatisfăcător. Pentru cei ce continuă să se bazeze pe procese manuale sau pe software-uri neconectate în managementul proiectelor, sarcinile zilnice doar vor crește.

Tehnologia însă aduce îmbunătățiri în fluxul de lucru al proiectelor, crește productivitatea, îmbunătățește precizia de execuție și reduce costurile de operare. Prin implementarea soluțiilor Trimble, companiile de construcții au avansat acum într-o poziție mai competitivă pe piață. Însă lucrurile nu au stat dintotdeauna așa.

De fapt, în urmă cu 10 ani, când SITECH România Construction Technology deschidea ușa soluțiilor tehnologice pentru companiile de construcții din România, piața locală se afla în punctul zero. „Era în cel mai potrivit moment al său – așa cum își amintește unul dintre inițiatorii proiectului SITECH România –, având un potențial imens de creștere”. De atunci însă a trecut un deceniu, iar peisajul în industrie s-a schimbat definitiv.

Câtă vreme industria construcțiilor nu a avut acces sau a întârziat să adopte noile tehnologii, managerii de proiect au dus greul acestui decalaj. Menținerea proiectelor în termene și în limitele bugetului, gestionarea schimbărilor și chiar eșecurile au însemnat ore lungi de muncă manuală și procese dezarticulate. Or’ fix în acest punct, tehnologiile și instrumentele introduse de SITECH pe piața din România au permis o nouă abordare. Una de tipul connected construction. O colaborare mai bună între echipe, astfel încât să eficientizeze munca și să genereze valoare adăugată.

Cei 10 ani pe piața din România nu au fost deloc lipsiți de provocări – pe care doar echipa SITECH le-ar putea detalia. Orele lungi de instalări în teren, timpul alocat clienților în prezentări, instruire și suport tehnic sau zilele lungi de muncă la birou spun mult despre dedicarea și profesionalismul SITECH. Un deceniu care pentru SITECH România a însemnat instalarea cu succes peste 700 de sisteme de ghidare automată pe diverse tipuri de utilaje, de la excavatoare, autogredere sau buldozere până la compactoare, încărcătoare sau finisoare de asfalt/beton.

Trimble se pricepe de minune la dezvoltarea și implementarea de soluții hardware și software menite să optimizeze fazele proiectelor de construcții, de la șantiere de infrastructură până la topografie sau cariere. În zilele noastre, mi-e greu să-mi imaginez un mediu de lucru în construcții fără Trimble.

E modalitatea prin care tehnologia înlocuiește sarcinile manuale cu procese intuitive, automate. Elimină întârzierile frustrante și permite accesarea informațiilor în timp real oriunde, pe orice dispozitiv. Iar datele sunt consistente, ușor de înțeles, permițând ca pe baza lor să se poată lua decizii rapide și precise.

Sistemele machine control 2D și 3D sunt suficient de flexibile, încât să echipeze o întreagă flotă de utilaje – excavatoare, buldozere, gredere, freze de asfalt, compactoare etc. – cu tehnologie complet actualizabilă. Sunt un tool puternic în gestionarea de date și crearea de designuri. Prin întrepătrunderea celor două lumi, fizică și digitală, utilizatorii reușesc să aducă datele la viață.

Cu Trimble WorksManager, transferul de date (modele 3D) către și de la utilaje se face automat, în timp real, iar locația utilajelor se actualizează la fiecare 30 de secunde, ceea ce asigură accesul la cele mai recente informații. De altfel, WorksManager se integrează perfect cu alte soluții Trimble, precum Trimble Earthworks, Trimble Siteworks și Trimble WorksOS, într-un ecosistem care oferă un control total asupra proceselor din teren.

În ultimii anii, progresele tehnologice, precum realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și realitatea mixtă, capătă tot mai multă tracțiune, ajutând la creșterea eficienței prin instruire la distanță, colaborare, managementul șantierului și controlul și asigurarea calității. Tehnologiile de realitate augmentată și mixtă pot ajuta constructorii să vizualizeze un șantier de la distanță și facilitează colaborarea între birou și teren, îmbunătățesc rezolvarea problemelor și stimulează productivitatea. Și tot aici nu aș trece cu vederea nici tehnologia dronelor, care se dovedește un game changer în tot mai multe domenii și care își găsește aplicabilitate și pe șantierele de construcții și miniere.

Soluțiile Trimble sunt intuitive și ușor de folosit, indiferent de experiența anterioară a unui operator cu tehnologia, iar în cei 10 ani de prezență pe piața locală, SITECH a fost întotdeauna aproape pentru a ajuta cu instruire sau orice asistență necesară. În zilele noastre, tehnologia este proiectată pentru a fi ușor de adoptat și utilizat.

MEq
By MEq November 1, 2024 17:23