Buldoexcavatorul, faţă în faţă cu perechea miniîncărcător / excavator compact
Story Highlights
- Buldoexcavatorul - termen ce denumeşte de fapt un încărcător-excavator, având în vedere structura constructivă a echipamentelor de lucru din dotare
- Atuul buldoexcavatorului - versatilitatea, care l-a făcut atât de popular pe şantiere
- Motivele principale pentru care municipalităţile preferă buldoexcavatoarele sunt versatilitatea lor şi uşurinţa de deplasare
- Mini-încărcătoarele şi excavatoarele compacte oferă o manevrabilitate superioară și au o amprentă mai mică decât un buldoexcavator
Related Articles
În urmă cu două decenii, buldoexcavatorul (termen ce denumeşte de fapt un încărcător-excavator, având în vedere structura constructivă a echipamentelor de lucru din dotare) era cel mai popular utilaj de pe șantier. Capacitatea lui de a fi folosit atât ca încărcător, cât şi ca excavator l-a făcut unul dintre cele mai versatile echipamente. Însă sfârşitul aniilor `90 şi începutul sec. 21 au adus unele schimbări, iar producătorii de utilaje au început să promoveze tot mai tare tandemul mini-încărcător / excavator compact. | Marius IANCU
La un nivel aproximativ comparabil al investiției, antreprenorii au acum două utilaje în loc de unul. Însă, pe măsură ce piaţa echipamentelor compacte s-a dezvoltat, atuul buldoexcavatorului – şi anume versatilitatea, care l-a făcut atât de popular pe şantiere încă de la primele modele de astfel de echipamente tehnologice concepute integral pentru lucrări de excavare şi încărcare – a început să se mai estompeze. Este tot mai evident că cererea pentru mini-încărcătoare (skid steere) şi excavatoare compacte a crescut în ultimii ani, dar buldoexcavatorul (am să continuu să-l denumesc aşa în decursul materialului) încă îşi are locul său pe piaţă – indiferent că vorbim aici de pieţele în dezvoltare, aşa cum este şi a noastră, sau de cele avansate din Vest. De altfel, în Europa Occidentală, tendinţa este clară în favoarea ”cuplului încărcător-excavator mini”.
Construcţii vs municipalitate
Unul dintre motive principale pentru creșterea în segmentul echipamentelor compacte este faptul că şantierele de construcții devin mai mici. Atunci când se lucrează în locuri strâmte, limitate ca spaţiu, mini-încărcătoarele şi excavatoarele compacte oferă o manevrabilitate superioară și au o amprentă mai mică decât un buldoexcavator. De fapt, aceste utilaje mici au înlocuit numeroase echipamente mai mari utilizate cândva pentru aceleași operaţii.
Mini-încărcătoarele pe roţi şi pe şenile pot fi dotate cu numeroase ataşamente, iar excavatoarele compacte pot lucra în spaţii în care este foarte greu sau aproape imposibil ca un buldoexcavator să ajungă. În plus, aceste utilaje de dimensiuni mici sunt mai economice din punctul de vedere al consumului decât mai marile buldoexcavatoare.
Motivele principale pentru care municipalităţile preferă buldoexcavatoarele sunt versatilitatea lor şi uşurinţa de deplasare. Echipele de lucrători execută o gamă largă de lucrări municipale, de la amenajări peisagistice până la îndepărtarea zăpezii. Şi pentru că multe dintre lucrările municipale presupun deplasarea pe străzile publice, este mai eficient să conduci utilajul de la un punct de lucru la altul decât să-l remorchezi/transporţi. Comparând viteza de deplasare a unui buldoexcavator (40 km/h) cu cea a unui skid steer (12-20 km/h) sau a unui excavator compact, e uşor să ne dăm seama de ce este preferat primul dintre ele.
Diferitele tipuri de task-uri implică folosirea buldoexcavatoarelor cu ataşamente precum ciocane hidraulice, diverse tipuri de cupe, furci, perii etc. De pildă, într-o lucrare urbană ce presupune spargerea betonului cu un ciocan hidraulic, îndepărtarea şi apoi încărcarea lui într-un camion, un buldoexcavator este exact ce trebuie. Nu are rost să aduci la faţa locului două utilaje cu doi operatori care să facă de fapt treaba unuia singur. La fel de mult contează şi adâncimea de săpare, capacitatea cupei şi puterea (care se resimte în forţa de rupere, în condiţii dificile de săpat), iar un buldoexcavator depăşeşte la acest capitol un mini-excavator. În plus, stabilizatorii laterali îi pot conferi o stabilitate mai bună în teren accidentat.
În tabăra opusă, un mini-încărcător are avantajul că e mai uşor de condus decât un buldoexcavator, ceea ce poate fi un avantaj, întrucât se reduce oboseala operatorului. Pentru mulţi operatori, lucrul se rezumă la a muta material cât mai repede şi eficient cu putinţă, şi deşi un mini-încărcător este mai agil, adesea se preferă un buldoexcavator, probabil şi datorită ideii că poţi face mai multe operaţii cu el ca echipament tehnologic.
Decizia alegerii între un buldoexcavator sau tandemul mini-încărcător / excavator compact ar trebui să se bazeze în mare măsură pe lucrările efectuate, dar nu trebuie omise nici cheltuielile de întreținere, pentru că una e să servisezi un singur utilaj, şi alta e când sunt două. Însă nici nu se poate pune semnul de echivalenţă între numărul de ore de folosinţă – e clar că nu vor fi operate la fel, având în vedere că încărcătorul/excavatorul mini au destinaţii de lucru specifice. În funcţie de modul de utilizare, costurile cu întreţinerea pentru cele două maşini pot fi sau nu mai mari decat cele pentru un singur utilaj. În definitiv, alegerea are la bază necesităţile lucrării respective. Specific, nu general.