BKT Global Trends: Energia alternativă în sectorul minier
Story Highlights
- BKT Tires
- Evoluții globale OTR
- mining
Related Articles
Cel de-al treilea episod al talk-show-ului BKT, „Evoluții globale OTR”, a fost dedicat energiilor regenerabile. De la dezvoltarea electrificării la motorina sintetică, de la hidrogenul verde la explozibilii fără detonare: lanțul valoric din sectorul OTR trece prin investiții în cercetare și informare corectă. Primele două episoade ale talk-show-ului „Evoluții globale OTR” a abordat subiecte precum automatizarea și robotica., iar episodul actual este despre „Energie alternativă, electrificare și energie verde”.
De data aceasta, invitații au fost: Paul Muller, Membru al Instituției Inginerilor Mecanici din Londra și director tehnic de vânzări la Perkins Engines (unul dintre cei mai importanți furnizori mondiali de motoare diesel, care s-a angajat de ani de zile în dezvoltarea de sisteme de alimentare cu energie electrică și cu impact energetic redus); Jonathan Cohen, Director de comercializare a produselor pentru AutoStem Technology (o companie sud-africană care se ocupă din 1997 cu fabricarea de produse neexplozive pentru activități miniere); Piero Torassa, Field Engineer Manager la BKT Europe (care se ocupă de testarea anvelopelor pentru a evalua performanța și calitatea acestora).
Paul Muller a vorbit despre importanța energiei electrice în procesul de tranziție ecologică și despre cum poate reduce impactul asupra mediului în sectorul OTR, fără a compromite eficiența și performanțele motoarelor. Expertul a vorbit, de exemplu, despre aplicarea noilor sisteme modulare de baterii electrice de 300 V și 600 V pe utilaje mari, precum și despre bateriile de 48 V pe utilaje mai mici.
Potrivit lui Muller, sectorul minier joacă un rol-cheie în vastul proces de decarbonizare. Dacă va fi pusă în aplicare, electrificarea vehiculelor și a infrastructurilor va duce la reducerea emisiilor de noxe, a altor particule și a gazelor cu efect de seră. Cu toate acestea, directorul tehnic de vânzări de la Perkins subliniază că în unele cazuri sunt necesare alte soluții decât electrificarea, sugerând în acest sens utilizarea combustibililor alternativi, cum ar fi motorina sintetică, biodieselul sau HVO (uleiul vegetal hidrotratat) – combustibili alternativi care ar face posibilă combinarea utilizării motoarelor tradiționale cu ardere internă cu reducerea emisiilor de carbon, fără a implica investiții în echipamente noi.
Hidrogenul este o altă soluție care trebuie exploatată în procesul de tranziție energetică, deși utilizarea sa drept combustibil include în prezent unele probleme critice din cauza surselor mai mult sau mai puțin sustenabile din care este obținut. „Mineritul este un sector cheie în care electrificarea este și va fi o parte importantă a decarbonizării și a tranziției energetice. Cu siguranță, va fi necesar să învățăm multe înainte de a adopta aceste tehnologii”.
Al doilea invitat, Jonathan Cohen, a vorbit despre un nou tip de energie alternativă în ceea ce privește utilizarea explozivilor fără detonare, utili în special în sectorul minier. Acest tip de explozie controlată prin intermediul tehnologiei AutoStem se bazează pe deflagrație, un fenomen de combustie subsonică, care are loc la o viteză de aproximativ 300 m/s și este activat de o reacție chimică și de un sistem de cartușe: „Descriem tehnologia noastră ca fiind primul produs explozibil fără detonare din lume. Nici măcar nu o numim explozivă”, subliniază Cohen.
Datorită soluției noastre, pot fi evitate consecințele precum undele de șoc, prăbușirea rocilor, pulverizarea mineralelor, precum și deteriorarea structurilor sau a tunelurilor din apropierea zonei de explozie. Acest proiect are un număr mare de efecte secundare pozitive în ceea ce privește sustenabilitatea:
„În 30 de ani, va fi cea mai utilizată tehnologie. Evitând unda de șoc asociată cu explozibilii convenționali și eliminând unele dintre cele mai nocive componente chimice utilizate în mod obișnuit în producția de explozibili convenționali, evităm crearea de particule de praf foarte fine, care sunt poluatori principali ai aerului, precum și generarea de gaze nocive. Tehnologia noastră elimină posibilitatea de contaminare a solului, care apare întotdeauna, într-o măsură mai mare sau mai mică, în cazul utilizării suspensiilor rezultate în urma utilizării explozibililor convenționali”.
Ultimul invitat, Pietro Torassa, a explicat cât de fundamentală este eficiența energetică în întregul lanț valoric al sectorului OTR. Inginerul de la BKT Europe a evidențiat modul în care diferitele niveluri de eficiență energetică afectează clasa unui produs, semn că inovația poate merge mână în mână cu introducerea energiei alternative în procesul de producție.
„Folosim energie regenerabilă în producția anvelopelor noastre. În același timp, însă, evaluăm eficiența, capacitatea de încărcare și așa mai departe. În mod normal, în sectorul OTR, vorbim despre „clasificarea cu stele”, adică despre capacitatea unei anvelope de a suporta o sarcină. În urmă cu 15 ani, aveam o stea, acum avem trei stele. Pentru a facilita și accelera adoptarea surselor alternative de energie, este important să definiți obiectivul pe care doriți să îl atingeți, să înțelegeți utilizarea reală a aplicației dvs. și, prin urmare, să cooperați cu un partener care este capabil să dezvolte și să integreze o soluție care să îndeplinească aceste cerințe. Obiectivele neclare și lipsa de înțelegere a modului în care soluțiile propuse sunt utilizate în realitate pot duce la dezvoltarea unor produse care nu satisfac nevoile clienților, descurajând astfel implementarea acestora” – a spus Torassa.