Cea mai puternică macara de 70 t de pe piață: noua macara tot-teren Tadano AC 4.070-2

MEq
By MEq noiembrie 21, 2022 20:30

Cea mai puternică macara de 70 t de pe piață: noua macara tot-teren Tadano AC 4.070-2

Când a dezvoltat noua macara tot-teren AC 4.070-2, Tadano s-a asigurat că va urmări câteva obiective extrem de ambițioase: „Pentru a spune simplu, am vrut să dăm viață unei macarale puternice și de ultimă oră, de 70 de tone, care să ofere cea mai bună performanță pe piață în cât mai multe configurații de sarcină pe axă. Și pentru a spune clar, exact asta am făcut”, a explicat managerul de proiect Sascha Scholler, responsabil pentru dezvoltare.

Printre diferitele caracteristici impresionante, una iese în evidență în mod special: AC 4.070-2 își poate transporta contragreutatea maximă de 11,9 t, rămânând în limita de 12 t sarcină pe axă. Totodată, poate gestiona încă 4,4 t atunci când sarcina pe axă este redusă la 10 t. Acest lucru face din AC 4.070-2 o macara taxi (taxi crane) extrem de flexibilă și versatilă.

Dar și capacitățile de ridicare sunt la fel de impresionante: de exemplu, la o lungime a brațului principal de 50 m, macaraua poate ridica 7,1 t pe o rază de 12 m, dar poate ajunge la un total de 7,3 t la o rază de 10 m. „Nici o altă macara din clasa sa nu poate atinge aceste capacități de ridicare”, subliniază Sascha Scholler.

Printre altele, Tadano AC 4.070-2 este o macara de asistență perfectă pentru instalarea macaralelor mari pe șenile cu braț cu zăbrele, dar și o macara remarcabilă pentru proiecte de construcții rezidențiale. În plus, designul extrem de compact al macaralei nu face decât să sporească și mai mult aceste avantaje: cu o lungime totală de 11,7 m, o lățime de 2,55 m și o înălțime de deplasare de 3,8 m, este cea mai compactă macara cu patru axe din clasa sa.

Brațul joacă, de asemenea, un rol crucial în versatilitatea macaralei AC 4.070-2: Tadano oferă două extensii pentru brațul principal de 50 m al macaralei – un braț rabatabil cu o lungime de 6,5 m și un braț dublu rabatabil cu o lungime de 16 m, făcând posibilă atingerea unei lungimi a sistemului de până la 66 m.

Echipament standard complet cu sistemele IC 1 Plus și Flex Base
Este de la sine înțeles că noua macara Tadano AC 4.070-2 nu ar completă fără sistemul de control IC 1 Plus, care determină capacitatea de ridicare a macaralei pentru fiecare poziție a brațului în funcție de unghiul de rotire al suprastructurii.

Mai mult, modul în care aceste calcule sunt efectuate direct în cabină înseamnă că, pentru o anumită rază, capacitatea de ridicare nu mai este limitată la cea mai mică valoare pentru o capacitate de ridicare de 360° precalculată, ci este determinată în timp real. Ca urmare, AC 4.070-2 este întotdeauna capabilă să profite de capacitatea maximă de ridicare disponibilă, iar avantajele oferite de acest sistem oferă literalmente un suport neprețuit pentru ridicările peste stabilizatori. Iar când sistemul este utilizat împreună cu Flex Base (un sistem care vine standard și dispune de stabilizatori ce pot fi extinși în orice punct din intervalul lor disponibil), macaraua se poate ocupa de lucrări care ar fi în mod normal de competența exclusivă a unor modele mai mari.

De fapt, Flex Base poate fi folosit pentru a extinde stabilizatoarele în configurații asimetrice în loc de poziții de extensie predefinite, făcând posibil ca operatorii de macara să apropie stabilizatorii cât mai aproape de obstacole și să folosească distanța maximă posibilă a lor în orice scenariu. După aceasta, tot ce trebuie să facă sistemul IC 1 Plus este să încorporeze fiecare centimetru de extensie a stabilizatorului în determinarea capacității de ridicare.

Un alt „highlight” al noii macarale AC 4.070-2 este sistemul Tadano Surround View, care dispune de un monitor separat în cabina mașinii ce oferă vizibilitate la 360° și afișează grafic lungimile maxime posibile de extensie pentru stabilizatoare, precum și raza de pivotare a contragreutății. Tadano Surround View face mult mai ușoară poziționarea optimă a macaralei pe șantiere, fără a fi nevoie de personal suplimentar. Sistemul oferă, de asemenea, asistență în drumul către șantier, facilitând observarea pietonilor și a bicicliștilor. Zona din dreapta macaralei, care în mod obișnuit nu are cea mai mare vizibilitate, este evidențiată pe monitor atunci când mașina semnalizează dreapta.

E-Pack
AC 4.070-2 poate fi echipata din fabrică cu o altă inovație Tadano. Cu un suport special de transport și cu conexiunile hidraulice necesare, macaraua cu patru axe este pregătită opțional pentru lucrul cu E-Pack-ul premiat ESTA. Această funcție este un sistem electro-hidraulic care vine cu un motor electric integrat de 32 kW ce face posibilă operarea extrem de silențioasă a macaralei, cu zero emisii.

E-Pack poate fi utilizat pentru a îndeplini toate funcțiile macaralei AC 4.070-2 fără niciun impact negativ asupra capacității maxime de ridicare. Mai mult, alte caracteristici de performanță sunt comparabile cu cele obținute în operarea cu motor diesel, extinzând gama de aplicații ale macaralei AC 4.070-2 la proiecte indoor.

Designul rentabil cu un singur motor permite funcționarea eco a macaralei, datorită compatibilității cu diferiți combustibili diesel alternativi, cum ar fi HVO. Utilizarea acestor combustibili generează mai puține emisii și face operarea macaralei mai ecologică. AC 4.070-2 împarte aceste avantaje cu o serie de alte unități, inclusiv modelele Tadano AC 4.080-1 și AC 4.100L-1, care dispun de un grup motopropulsor practic identic – aceasta face, de asemenea, parte din strategia actuală a componentelor comune a Tadano, care are scopul de a oferi clienților controale standardizate și opțiuni de întreținere mai ușoare.

MEq
By MEq noiembrie 21, 2022 20:30