Bobcat va lansa primul miniexcavator electric de 1 t

MEq
By MEq martie 4, 2019 22:10

Bobcat va lansa primul miniexcavator electric de 1 t

La Bauma 2019, Bobcat va lansa noul miniexcavator electric E10e. Acesta este primul miniexcavator zero tail swing (ZTS) complet electric din industrie gata de comercializare, în clasa de o tonă. Fără emisii, zgomot redus de operare și o lățime de doar 72 cm, noul E10e poate încăpea cu ușurință pe o ușă standard și într-un ascensor, ceea ce îl face ideal pentru aplicații indoor (demolări interioare și construcții de fundații/subsoluri). În plus, prin cuplarea lui E10e la un super-încărcător extern Bobcat opțional, în timpul pauzelor de lucru normale ale operatorilor, miniexcavatorul poate funcționa 8 ore (o zi lucrătoare completă).

La ultima ediție Bauma, cea din 2016, Bobcat a atras atenția vizitatorilor cu prototipul lui E10e. Fiind unul dintre pionierii din acest domeniu cu E10e, Bobcat și-a intensificat interesul pentru utilajele de construcții electrice (excavatoare), iar în ultimii ani industria a început să se miște clar în această direcție.

Dezvoltat la Centrul de Inovare Bobcat din Dobris, în Republica Cehă, împreună cu furnizorii de componente electrice, modelul E10e se bazează pe platforma miniexcavatorului diesel E10 de 1 tonă, care a fost vândut în peste 10.000 de unități în doar 10 ani (E10 este denumit acum E10z pentru a reflecta faptul că este un mini-excavator zero tail swing).

Noul E10e are același profil ZTS și dimensiuni exterioare identice cu modelul standard E10/E10z, având aceleași performanțe sau chiar mai bune. De exemplu, E10e are niveluri foarte reduse de zgomot pe șantier, de numai 64 dBA față de 80 dBA pentru modelul standard E10. În plus, toate sistemele și componentele de pe E10e au fost optimizate pentru a lucra în medii dure – sistemul de transmisie electrohidraulic patentat folosește la maximum capacitățile motorului electric, iar toate componentele electrice ale trenului de putere sunt complet etanșate, respectând norma IP67.

Gata să lucreze o zi întreagă
E10e dispune de un pachet de acumulatori litiu-ion de ultimă generație, ce nu presupune întreținere, cu un sistem de management avansat, proiectat să se încadreze în dimensiunile standard ale mașinii pentru a păstra profilul ZTS. Bobcat a optimizat pachetul de acumulatori pentru a oferi o capacitate suficientă care să se potrivească tiparelor de lucru. Folosind o unitate de super-încărcare (supercharger) externă, E10e poate funcționa (cu pauze de lucru normale) pe parcursul unei zile întregi de lucru (8 ore) și poate fi complet reîncărcat în decurs de 2,4 ore. Noul E10e este, de asemenea, ușor de întreținut și sigur de operat – operatorii nu trebuie să aibă autorizație specială pentru a lucra la E10e.

Compact
La fel ca E10/E10z, modelul E10e este ușor de transportat. Pe lângă avantajul oferit de trenul de rulare retractabil care reduce lățimea utilajului la numai 710 mm, bara de protecție TOPS (Tip Over Protective Structure) pliabilă integrată facilitează trecerea prin spații cu înălțime redusă, pentru a lucra în clădiri și în subsoluri. Odată poziționat și gata de lucru, trenul de rulare al lui E10e poate fi extins la 1100 mm, pentru o stabilitate maximă. Lățimea minimă a lui E10e oferă o manevrabilitate excelentă în spații înguste, iar designul ZTS este un avantaj suplimentar în locuri strâmte.

O altă caracteristică ce diferențiază modelul E10/E10z de celelalte utilaje de pe piață sunt consolele laterale reglabile brevetate, care au joystick-uri de control cu presiune hidraulică. Acest design este unic în clasa sa și este păstrat și pe modelul E10e, permițând operatorului să beneficieze de confortul și senzația de control al unui utilaj mai mare.

Siguranță și confort
E10e oferă aceleași caracteristici de siguranță pentru operatori ca și E10/E10z. Bara frontală de prindere ușurează urcarea și coborârea din excavator. De asemenea, zona plată complet deschisă la nivelul picioarelor face mai ușoară curățarea utilajului. Designul lui E10e garantează faptul că brațul în deplasarea sa stânga/dreapta (offset) nu atinge picioarele operatorului. Utilajul e dotat și cu centură de siguranță complet retractabilă. Consolele din stânga și din dreapta au și rol de suport pentru brațe și pot fi reglate și blocate pentru a opera mașina. Implicit, poziția joystick-urilor poate fi reglată.

MEq
By MEq martie 4, 2019 22:10