Bergerat Monnoyeur a depășit borna de 150 de mil. euro cifră de afaceri

MEq
By MEq noiembrie 21, 2023 16:22

Bergerat Monnoyeur a depășit borna de 150 de mil. euro cifră de afaceri

Bergerat Monnoyeur (BM), dealer Cat de peste 90 de ani și parte a Grupului Monnoyeur, a organizat astăzi, 21 noiembrie 2023, la The Marmorosch București, conferința de presă ”Rezultate, realizări și provocări pe piața utilajelor de construcții” pentru a prezenta atât rezultatele obținute de companie în ultimii ani, cât și contribuția pe care o aduce Bergerat Monnoyeur domeniului de construcții și finanțări europene în direcția maturizării segmentului specific.

Bergerat Monnoyeur a depășit borna de 150 de mil. euro cifră de afaceriPe o piață a construcțiilor și utilajelor de construcții cu creștere semnificativă, Bergerat Monnoyeur anunță pentru finalul de an depășirea bornei de 150 de milioane de euro, ceea ce poziționează compania în top 500 cele mai mari companii din România.

“Cu evoluții oscilante pe componente, volumul lucrărilor de construcții înregistrează o creștere totală de circa 14% pe parcursul primelor 9 luni ale acestui an, consolidând rolul unui sector strategic în creșterea economiei. Deși componenta construcțiilor rezidențiale înregistrează o contracție cu 6% pe fondul scăderii cererii din cauza majorării dobânzilor, creșterea sectorului de construcții inginerești cu 34% din acest an este fără precedent în ultimele decenii și este puternic susținută de investițiile realizate din fondurile europene sau PNRR. Cred că un potențial interesant de creștere pe termen mediu îl vor avea și construcțiile nerezidențiale, în special pe componenta parcurilor logistice, a căror suprafață totală s-a triplat în ultimii șapte ani”, a declarat Iancu Guda, analist financiar.

Anul 2023 reprezintă un an record în evoluția pieței utilajelor de construcții din România și va înregistra circa 3800 de utilaje vândute. Impulsul s-a datorat extensiei programului de finanțare derulat în perioada 2014-2020, precum și proiectelor de infrastructură mare, cum ar fi partea de autostrăzi. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcții, iar cota de piață a Cat pe această categorie este de 33% (1 din 3).

Bergerat Monnoyeur a depășit borna de 150 de mil. euro cifră de afaceri”Piața se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede din creșterea numărului de utilaje specializate, așa cum sunt excavatoarele – cu dimensiuni de la 1,5 la 90 t. În 2023, excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute; unul din patru excavatoare este Cat”, a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur România.

Structurarea pieței ține de toți jucătorii din industrie, cât și de mediul politic și social. O dezvoltare a întregului ecosistem presupune o participare activă, astfel încât să avem o mai bună predictibilitate a pieței – ceea ce este mai greu de determinat dintr-o singură direcție.

Una dintre veștile bune este că rata de absorbție a fondurilor europene a crescut în timp de la 79% (pentru programul 2007-2013) la 83,04% (pentru programul 2014-2020), datorită extensiilor de timp acordate de la an la an. Ceea ce ne arată că este o corelație directă între finanțările europene și evoluțiile din piață, dar nu ne asigură și o predictibilitate pentru anii care vor urma – dacă nu se păstrează acest trend al absorbției.

”Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, își asumă rolul de a participa la construirea unei piețe mature, luând unele măsuri cheie de a-și susține partenerii și clienții prin consultanță pentru obținerea de fonduri europene, cu perioade de grație pentru clienții fideli, programe de finanțare personalizate prin Cat Finance sau extensie de garanție.

Bergerat Monnoyeur a depășit borna de 150 de mil. euro cifră de afaceriGrupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de măsuri bine planificate, precum folosirea de materiale 98% reciclabile (utilizate de producători în realizarea noilor echipamente), prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, dar și optimizând uzul tehnologiei (reducerea cu 10% a timpulul la relanti și cu 7% a amprentei de carbon) prin operarea eficientă a utilajelor. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit pe partea de inovație pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului”, a declarat Liviu Neagu, CEO Bergerat Monnoyeur România.

În cadrul conferinței s-au analizat atât impactul măsurilor fiscale care se anunță, cât și provocările pe care le au companiile care ar putea beneficia de finanțări din PNRR.

Pe partea de recomandări și provocări în relația beneficiar-consultant-autorități, Dan Bold, consultant REI, a punctat concis câteva lucruri esențiale și de impact precum: dificultățile de gestionare și respectare a unor termene în programele de finanțare, precum și la nivel de comunicare și pregătire a acestora. Dl. Bold a venit cu o serie de recomandări, precum: reconfirmarea surselor de cofinanțare, efectuarea studiilor de piață corespunzătoare pentru a putea proba în timp util contribuția proprie, pentru accelerarea proceselor de implementare.

Una dintre direcțiile principale pe partea de formare susținută de Bergerat Monnoyeur este Școala Operatorilor, prin Programe de Specializare și Perfecționare Operatori, care se desfășoară pe șantierul și cu utilajele clientului, pentru o eficiență sporită, precum și Cursuri de Mașinist pentru terasamente – curs acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației ce presupune 100 de ore, cu 65 de ore de practică.

Bergerat Monnoyeur România face parte din Grupul Monnoyeur și are aproximativ 1.000 de angajați în România (Bergerat Monnoyeur, IPSO, SITECH), fiind o companie care își orientează mereu strategia de afaceri în jurul serviciilor și satisfacției clientului.
Bergerat Monnoyeur a depășit borna de 150 de mil. euro cifră de afaceri

MEq
By MEq noiembrie 21, 2023 16:22